Herken jij dit…?

Je beste vriend of vriendin vraagt aan je, of je toevallig zin hebt om binnenkort een keer mee te gaan naar de bioscoop. Op zich heb je best zin… maar je ziet wel op tegen de drukte, al die mensen. En dan zit straks die bioscoopzaal dicht en is de film begonnen. ‘Stel nou, dat ik dan iets krijg? Dat ik benauwd word, flauwval, of erger…?’ Dergelijke angstaanjagende gedachten komen er spontaan in je op. ‘Daar moet ik helemaal niet aan denken, ik moet gewoon gaan!’ zeg je vervolgens tegen jezelf. En jullie reserveren kaartjes voor de film. Wel aan de buitenkant van de rij, had je bedacht, zodat jij eventueel als het nodig is snel de zaal uit kunt lopen.

Op de dag zelf loop je de bioscoopzaal in. Tussen alle andere mensen door, baan je je een weg naar jullie zitplaatsen. ‘Wat een drukte zeg, straks raak ik in paniek en dan zullen mensen wel denken…!’ Zo blijf je steeds in gedachten bezig met de angst voor de angst: je bent bang om in paniek te raken en je enorm rot te voelen. Je wil je niet meer zo voelen, nooit meer. Na een tijdje merk je dat je het warm krijgt, en dat je hartslag hoger wordt. ‘Oh jee, niet nu!’ denk je nog. Maar je kunt het niet onderdrukken en daar ga je al: je voelt je helemaal niet goed en moet de zaal verlaten. Voor je gevoel is de avond verpest en ga je hier nooit meer vanaf komen.

Een paniekaanval kan met verschillende dingen te maken hebben:

Wanneer je paniekklachten hebt, heb je waarschijnlijk ooit eens één paniekaanval gehad waar je zó enorm van geschrokken bent dat je sindsdien hyperalert op je eigen lichamelijke signalen bent. Tijdens een paniekaanval wordt je onverwachts overvallen door een hevige angst, waarbij je het gevoel hebt van controleverlies of zelfs dat je dood gaat. Je bent dan steeds weer bang dat je een nieuwe aanval zult krijgen. Iedere steek in de borst, iedere hartklopping of misselijk gevoel zorgt al gauw voor nieuwe hevige angst. Je gaat dan mogelijk ook situaties of plekken vermijden waarvan je denkt dat je daar een aanval zou kunnen krijgen. Sporten is vaak ook geen optie, omdat dan je ademhaling omhoog gaat wat ook weer een paniekaanval zou kunnen uitlokken.

Mensen met een paniekstoornis kunnen daarbij ook vaak ‘agorafobie’ – ook wel pleinvrees genoemd – krijgen. Ze durven niet meer goed naar openbare drukke plekken, omdat ze bang zijn daar een paniekaanval te krijgen en niet meer kunnen ontsnappen of geen hulp kunnen krijgen.

Wij kunnen jou van je paniek afhelpen! Voor aanmelden of meer informatie: druk op de button of lees hieronder verder!

Ik wil mijn angst overwinnen

Paniekstoornissen ontstaan door (een combinatie van) het volgende:

 • Erfelijkheid
 • Geslacht: vrouwen hebben vaker een paniekstoornis dan mannen
 • Ingrijpende levensgebeurtenissen
 • Overbelasting door een trigger; je werk- of thuissituatie bijvoorbeeld

Angsthelden Trailer – Hoe Niels zijn angsten overwonnen heeft

Hoe kom je van je paniekklachten af?

Een bewezen effectieve methode om paniekklachten te behandelen is Cognitieve Gedragstherapie. Wanneer je erg geneigd bent om – als gevolg van jouw angst – plekken of situaties te vermijden, wordt de behandeling gedeeltelijk op dit gedrag gericht. Vermijden maakt namelijk de klachten op lange termijn alleen maar erger. Daarnaast kan de focus tijdens behandeling liggen op het leren omgaan met je paniekaanvallen. Jouw denkpatronen kunnen worden aangepakt – want je zult ongetwijfeld negatieve gedachten hebben over de angst en bijvoorbeeld over jouw lichaam (‘Straks krijg ik een hartaanval!’).

Interoceptieve exposure (met een moeilijk woord) wordt ook toegepast tijdens de behandeling. Hierbij gaan we samen lichamelijke sensaties oproepen, die een beetje doen denken aan een paniekaanval. Op die manier train je jouw hersenen en zenuwstelsel, dat er niets ergs gebeurt en dat je niet flauwvalt of doodgaat. Want verstandelijk weet je dat natuurlijk heus wel, alleen je gevoel en je lichaam geloven het (nog) niet. Na een tijdje oefenen zal de angst en paniek verminderen. Dit doen we natuurlijk in stapjes: in jouw eigen tempo!

Exposure in vivo wordt daarnaast ingezet, om de pleinvrees te verminderen. We gaan samen bijvoorbeeld naar plekken toe die jij normaal gesproken vermijd omdat je angstig bent. Dit gebeurt allemaal ook weer in stapjes, met respect voor jouw grenzen.

Soms kan er ook tijdelijk medicatie worden voorgeschreven en nodig zijn, wanneer je echt ernstige klachten hebt en die klachten jouw herstel bijvoorbeeld belemmeren.

Wil jij ook gewoon kunnen genieten..?

… van jouw leven, leuke dingen doen met vrienden, familie en gezin? Mensen voor je gevoel niet steeds te hoeven teleurstellen? Leven zónder die heftige angst of paniek?

We hebben een training ontwikkeld speciaal voor paniekstoornissen

 Wil jij hulp om van je angst om over te geven af te komen? Bij Angsthelden hebben wij een Turbo Training ontwikkeld waarin je in enkele uren leert om je angst achter je te laten. Alle bewezen effectieve therapievormen zijn hierin verwerkt. Met behulp van een Virtual Reality bril krijg je de benodigde exposure waarbij tegelijkertijd EMDR de angst uitdooft. Ook kan de EMDR ingezet worden als er een traumatische ervaring de paniekstoornis heeft veroorzaakt. Verder krijg je ontspanningstraining en worden negatieve gedachten vervangen door helpende gedachten. Tot slot stellen we samen een paniekplan op voor tijdens het aangaan van de angstsituaties en visualiseer je een goed verloop hiervan terwijl je aan ontspannende Alpha-golven wordt blootgesteld. Je zult met veel meer vertrouwen je angst tegemoet kunnen gaan.

Kosten: €195,- voor 3 uur

Mogelijke aanvulling op de training:

 • Online Cursus: Vanuit huis en volledig in jouw eigen tempo leer je met angsten om te gaan. Altijd en overal digitaal toegang tot ondersteunende video’s. Kosten: nu tijdelijk €87,-
 • Situatie Training: Onder begeleiding van een personal coach ga je samen je angstige situaties aan. Kosten: €67,- per uur
 • Therapie: Als je samen met een gespecialiseerde angsttherapeut erachter wil komen wat de oorzaak is van je angsten of wil werken aan onderliggende problematiek. Kosten: €95,- per uur (vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk)

 

Ik wil mijn angst overwinnen

Waarom Angsthelden?

 • Wij gebruiken bewezen effectieve methoden en de nieuwste technieken (zoals virtual reality)
 • Al ruim 20 jaar ervaring met angsten (en Niels is zelf ervaringsdeskundige!)
 • Gemakkelijk online modules volgen vanuit huis, in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding indien nodig / gewenst

Wie zitten er achter Angsthelden?

Wij zijn Niels Polak en Giel Dietzenbacher, de oprichters van Angsthelden. Door de combinatie van praktijkervaring, therapeutische ervaring en gebruik van de nieuwste technieken, hebben wij een manier gevonden om angsten te overwinnen.

Giel Dietzenbacher

Giel Dietzenbacher – Psycholoog NIP

Als therapeut en als praktijkhouder van de psychologenpraktijk PsyExperts streef ik er al jaren naar om de beste zorg te leveren. En dat kan alleen als je je echt toelegt op specifieke hulpvragen. Mijn specialisaties zijn relaties, hoogsensitiviteit en angsten. Samen met Niels kon ik de hulpverlening bij angsten op een veel hoger plan brengen. Ik ben erg blij dat ik jou die hulp nu ook kan aanbieden.

Niels Polak – Oprichter en Angstcoach

In 2014 kreeg ik voor het eerst te maken met angst- en paniekklachten. Het was een lange worsteling om hier vanaf te komen. Uiteindelijk is dit gelukt maar ik had het gevoel dat het sneller had gekund. Ik wilde andere mensen dezelfde lange weg besparen en ben op zoek gegaan naar een betere aanpak. Toen bleek dat Giel dezelfde visie had, hebben we onze krachten gebundeld en Angsthelden opgericht.

Niels Polak