Verlatingsangst

Bij verlatingsangst of separatie angst heb je een grote angst om gescheiden te worden van personen waarmee je een sterke hechtingsband hebt, zoals met je ouders, verzorgers of je partner. Bij extreme vormen van verlatingsangst kan er al sprake zijn van onzekerheid, angst of stress wanneer de hechtingspersoon even weggaat. Daarnaast is er vaak sprake van een grote bezorgdheid dat deze persoon iets naars overkomt als hij/zij weggaat.

Separatieangst is de meest voorkomende angststoornis bij kinderen. Bij baby’s en peuters is het normaal dat ze verdrietig zijn en eventueel schreeuwen als de ouders de ruimte verlaten. Op een gegeven moment leren kinderen dat ouders ook weer terugkomen, als ze dat geleerd hebben zijn ze gehecht. Wanneer er na deze periode nog steeds sprake is van terugkerende angst en stress wanneer de ouder (hechtingspersoon) weggaat, is er sprake van separatieangst stoornis.

Ook volwassenen kunnen veel last hebben van verlatingsangst. Hier wordt de angst dan wat meer ‘verstopt’ omdat je je groot wil houden voor de buitenwereld. Je gaat dan eerder mopperen en moeilijk doen om de partner te ontmoedigen om weg te gaan dan dat je de onzekerheid openlijk neerlegt. Soms hebben mensen het ook niet echt door van zichzelf dat dit aan de hand is.

Symptomen van verlatingsangst of separatie angst:

 • Angst om alleen gelaten te worden
 • Er alles aan doen om een relatie te behouden ook al gaat dit ten koste van jezelf
 • Constant bevestiging zoeken dat de ander je niet afwijst maar bij je blijft
 • Moeilijk in slaap komen als de ander er niet is
 • Niet alleen de deur uit gaan of gestrest raken wanneer de ander de ruimte verlaat
 • Lang bij je ouders blijven wonen
 • Bij grote angst ook problemen in je dagelijks functioneren
 • Nachtmerries (over in de steek gelaten worden)
 • Allerlei lichamelijke klachten als gevolg van je verlatingsangst

Wij kunnen jou van je verlatingsangst afhelpen! Voor aanmelden of meer informatie: druk op de button of lees hieronder verder!

Ik wil mijn angst overwinnen

Hoe Niels zijn angsten overwonnen heeft

Verlatingsangst kan verschillende oorzaken hebben:

 • Onveilige hechting (dat ouders weer terugkomen na het weggaan is niet goed aangeleerd). Deze onzekerheid kan ook doorstromen naar latere relaties. Het kan zijn dat ouders niet beschikbaar zijn als veilig persoon en dat ze er maar wisselend voor het kind zijn.
 • Traumatische ervaring, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare.
 • Andere psychische aandoening zoals een borderline persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornis kenmerkt zich door afwisselend aantrekken en afstoten van naasten.

Wil jij ook gewoon….

…. ontspannen kunnen genieten van je relatie zonder die constante angst om verlaten te worden? …. een slechte relatie kunnen verlaten omdat dat beter voor je is? …. erop kunnen vertrouwen dat je het redt zonder je ouders? …. ontspannen in vriendschappen kunnen staan?

Hoe kom je van je verlatingsangst af?

De volgende therapievormen zijn bewezen effectief bij verlatingsangst:

 • Cognitieve gedragstherapie zorgt ervoor dat niet kloppende of niet helpende gedachten vervangen worden door kloppende of helpende gedachten en dat je stap voor stap je angst tegemoet leert gaan.
 • Mindfulness zorgt ervoor dat je rustiger wordt in je hoofd.
 • Ontspanningstraining zorgt ervoor dat je weer ontspannen de situaties aan kunt gaan waar je bang voor bent.
 • EMDR zorgt ervoor dat traumatische ervaringen ontladen worden zodat je minder last hebt van angst, onzekerheid of schaamte.
 • Imaginaire Exposure training zorgt ervoor dat je traint met de situaties die de angst oproepen waardoor je er steeds minder bang voor wordt.

We hebben een training ontwikkeld speciaal voor jou als je verlatingsangst hebt:

Dit is een persoonlijk therapie traject bij een angst therapeut. Eerst kijken we waar je verlatingsangst vandaan komt. Vervolgens brengen we de meest beladen situaties in beeld en gaan we die stap voor stap ontladen. We maken o.a. gebruik van cognitieve gedragstherapie, Mindful Exposure, Mindfulness en EMDR (trauma’s en oude pijn worden zeer efficiënt weggewerkt)

Kosten: €95,- per sessie. Vergoeding via de aanvullende verzekering is mogelijk.

Ik wil mijn angst overwinnen

Je kunt (daarnaast) ook kiezen voor de volgende aanpakken:

 • Turbo Training: Een zeer krachtige training van 3 uur waarin je alles leert over je angstsysteem en hoe je kunt ontspannen. Ook wordt je angst ontladen via imaginaire exposure en EMDR. Vervolgens leer je met gedachten en gevoelens omgaan en word je getraind om met de situatie in de toekomst om te gaan die je moeilijk vindt terwijl je aan rustgevende alfa-golven wordt blootgesteld. Kosten: €195,- per training
 • Online cursus: een complete cursus aan de hand van video’s waarin je vanuit je eigen omgeving kunt trainen om je angst te overwinnen. Met uitleg over je angstsysteem, een training in het omgaan met angstgevoelens en angstgedachten, ontspanningsoefeningen, een paniekplan en een aanpak om te oefenen. Kosten: €87,-

 

Waarom Angsthelden?

 • Wij gebruiken bewezen effectieve methoden en de nieuwste technieken
 • Al ruim 20 jaar ervaring met angsten (en Niels is zelf ervaringsdeskundige!)
 • Gemakkelijk online modules volgen vanuit huis, in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding indien nodig / gewenst

Wie zitten er achter Angsthelden?

Wij zijn Niels Polak en Giel Dietzenbacher, de oprichters van Angsthelden. Door de combinatie van praktijkervaring, therapeutische ervaring en gebruik van de nieuwste technieken, hebben wij een manier gevonden om angsten te overwinnen.

Giel Dietzenbacher

Giel Dietzenbacher – Psycholoog NIP

Als therapeut en als praktijkhouder van de psychologenpraktijk PsyExperts streef ik er al jaren naar om de beste zorg te leveren. En dat kan alleen als je je echt toelegt op specifieke hulpvragen. Mijn specialisaties zijn relaties, hoogsensitiviteit en angsten. Samen met Niels kon ik de hulpverlening bij angsten op een veel hoger plan brengen. Ik ben erg blij dat ik jou die hulp nu ook kan aanbieden.

Niels Polak – Oprichter en Angstcoach

In 2014 kreeg ik voor het eerst te maken met angst- en paniekklachten. Het was een lange worsteling om hier vanaf te komen. Uiteindelijk is dit gelukt maar ik had het gevoel dat het sneller had gekund. Ik wilde andere mensen dezelfde lange weg besparen en ben op zoek gegaan naar een betere aanpak. Toen bleek dat Giel dezelfde visie had, hebben we onze krachten gebundeld en Angsthelden opgericht.

Niels Polak